Keymatch

Wat is keymatch?

De volgorde van je zoekresultaten wordt bepaald door een relevantiescore die Pandosearch berekent. Meestal werkt dit erg goed, maar soms is een pagina relevanter voor gebruikers dan uit de organische volgorde naar voren komt.

In dat geval kun je de Pandosearch feature keymatch gebruiken. Met keymatch dwing je af dat een pagina voor een bepaalde zoekopdracht bovenaan komt. Keymatch is standaard beschikbaar voor alle Pandosearch gebruikers.

Keymatch gebruiken

Keymatch gebruiken is eenvoudig:

1. Keymatch toevoegen aan je content

Pas de inhoud van de pagina waarop je keymatch wilt toepassen aan zodat deze pagina de tag voor keymatch bevat. Dit doe je met een zogeheten <meta> tag in de <head> van de HTML. Een voorbeeld:

<html>
  <head>
    <meta name="keymatch" content="zoekterm, zoekterm met spaties er in"/>
    ...
  </head>
  <body>
    ...
  </body>
</html>

De manier waarop je dit in de HTML krijgt is afhankelijk van het content management systeem (CMS) dat je gebruikt. Neem contact op met je websitebeheerder om te bepalen hoe dit op jouw website ingeregeld kan worden.

2. Wachten op crawl en controleren

Nu is het een kwestie van wachten tot de crawler de aangepaste pagina heeft gevonden en geüpdatet. Wacht tot een crawl is afgelopen die gestart is nadat je de HTML hebt gewijzigd. Je kunt dit in de gaten houden via de Crawlers pagina van het Pando Panel.

Als je daarna naar de Diagnostisch pagina gaat voor deze URL moet onder “Content” ook de inhoud van dit keymatch veld zichtbaar zijn.

Als dit allemaal in orde is moet de pagina met deze keymatch bovenaan komen als je op de ingestelde keymatch term zoekt op je website.

Voorbeeld

Als voorbeeld zullen we een koelkasten-handelaar nemen die op zijn site veel verschillende koelkasten verkoopt. Wanneer een bezoeker van zijn site op het woord “koelkast” zoekt wil hij zijn pagina met een lijst van alle koelkasten bovenaan de zoekresultaten hebben. Hij besluit hiervoor keymatch te gebruiken.

Hij voegt de keymatch tag toe aan zijn pagina en neemt direct een paar relevante vervoegingen mee.

<html>
  <head>
    <title>Al onze koelkasten</title>
    <meta name="keymatch" content="koelkast, koelkasten, alle koelkasten"/>
    ...
  </head>
  <body>
    ...
  </body>
</html>

Nadat hij de gewijzigde pagina online heeft gezet wacht hij terwijl de crawler zijn werk doet. Na 24 uur kijkt hij in het Pando Panel en ziet hij op de Diagnostisch pagina dat de keymatch is toegevoegd. Als laatste controle voert hij de zoekopdracht “koelkast” uit en ziet de “Al onze koelkasten” pagina keurig bovenaan komen.

Valkuilen

Te veel keymatch

Als je een specifieke keymatch-term te veel gebruikt dan bestaan je bovenste resultaten voor die zoekopdracht uit alleen nog maar keymatch-resultaten. Je kunt dan niet meer bepalen wat de bovenste pagina wordt. Het is namelijk niet mogelijk de onderlinge volgorde van resultaten met de keymatch-feature te bepalen.

Als vuistregel geldt dat het zelden zin heeft hetzelfde keymatch-term op 3 of meer pagina’s te gebruiken. Voordat je dus dezelfde keymatch op meerdere pagina’s zet is het zinnig om je af te vragen welke van deze pagina’s je echt bovenaan wilt hebben.

Keymatch houdt geen rekening met vervoegingen en synoniemen

Normaal houdt Pandosearch rekening met vervoegingen van woorden. Wanneer iemand op ‘koelkast’ zoekt wordt dan ook een pagina met ‘koelkasten’ er op gevonden. Daarnaast kun je synoniemen invoeren op het adminpanel waardoor woorden in zoekopdrachten aan elkaar gelijk geschakeld worden. Keymatch houdt geen rekening met deze vervoegingen en synoniemen. Dit om de koppeling tussen zoekterm en geforceerd resultaat scherp te houden.

Kijk eerst kritisch naar de content voordat je keymatch gebruikt

Als een bepaalde pagina niet bovenaan komt voor een zoekwoord waarbij je dat wel verwacht kan dit een teken zijn dat dit woord niet (vaak genoeg) voorkomt in de content van de pagina. Kijk in dat geval eerst kritisch naar de content. Misschien kun je de volgorde wel organisch herstellen door relevantere content of meta-keywords op te nemen.

De ranking in Pandosearch kan aangepast worden met keymatch, maar andere externe zoekmachines zoals Google kijken hier niet naar. Als je de daadwerkelijke content aanpast kun je hier ook vanuit SEO-oogpunt profijt van hebben!